İzmir'deki Buca Leyli (yatılı) Orta Mektebi bir cennet köşesidir - Şehrimizde irfan ve tahsil hayatından bahsederken Buca Orta Mektebi'nin akla gelmemesi mümkün değildir. İzmir'in yirmi dakika ötesinde olan bu güzel sayfiye köyü, denizin seviyesinden seksen sekiz metre yüksekte kurulmuş çok şirin ve cana yakın bir köşeciktir.
Buradaki leyli orta mektep, Buca'nın hakikaten görülecek müesseselerinden biri ve bina da cidden güzel ve süslü bir yapıdır. Mektep vakti ile İngiliz mimari tarzında yapılmıştır. Geniş bir çam korusunun ortasındadır. Bu korudan içeriye ayak bastığım zaman mektebin müdürü Faik Bey beni nezaketle kabul etti ve her tarafı gezdirdi.
Müdür Faik Bey ile beraber mektebin çiçek ve sebze bahçeleri ile bağını ve zeytinliğini dolaştık. Mektebin dershane ve yatakhane binaları ayrı ayrı binalardadır. Yatakhanenin etrafı çok muntazam çiçek yollar ile çevrilmiştir. Buraları bir çok heykeller ve fıskiyeli havuzlarla süslüdür. Talebe günler ısınınca öğle ve akşam yemeklerini bahçede, çam ağaçları altında yemektedir.
Talebe muntazam bir programla spor yapıyor ve geniş havuzda da günde iki defa banyo alıyor. Mektebin ayrıca voleybol, basketbol, futbol ve tenis sahaları da vardır.
Kız talebe, dikiş ve nakış derslerinde bir sene zarfında vücuda getirdikleri eserleri güzel bir sergi halinde teşhir etmiştir. Bu eserler talebenin muvaffak olduğuna ciddi bir işarettir. Maarif Vekaleti Türkiye'de tahsilde bulunan bütün efganlı talebeleri bu şirin müessesede toplamıştır. İstanbul'umuz da dahil olduğu halde, bütün memleket mektepleri arasında Buca Mektebi'nin, hava, su ve manzara itibarı ile en güzel olduğunu söyleyebilirim. Bu mekteple talebe teşekkül, teşebbüs ve irade halindedir.
4 Ağustos 1932, Son Posta